Recept: Smörgåstårta

Idag har jag bjudit mina närmaste på smörgåstårta. Den blev riktigt saftig och god men jag önskar att jag hade lagt på räkor som garnering för det kändes som jag saknade det. Annars var båda fyllningarna riktigt smarriga. Kan rekommenderas. Receptet hittade jag hos Linneas skafferi.



2 limpor formfranska (jag köpte 2 paket färdigskuret landgångsbröd)
7 dl turkisk yoghurt (jag använde 5 dl crème fraiche och 2 dl turkisk yoghurt)
7 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
250 g leverpastej
250 g rökt skinka
1 röd lök
2 1/2 dl bostongurka
örtsalt
peppar
ost, skinka, grönsaker, räkor och frukt att dekorera med

Dag ett:
Blanda grädde och yoghurt. Vispa detta med elvispen, det tar ett tag men så småningom tjocknar det. Krydda med örtsalt och peppar.
Spar ca 1 1/2 dl av både grädde och yoghurten, detta skall användas att täcka tårtan med, innan den dekoreras.
Dela upp den vispade gräddblanding i två skålar. Mixa leverpastej och bostongurka slätt, blanda detta med grädde/yoghurt. Finhacka skinka och rödlök, rör ihop detta med den sista gräddblandingen.
Skär av alla kanter på brödskivorna och lägg ut ett lager på en bricka. Bred ut skinkröran, lägg på ett nytt lager bröd och bred leverpastejsröran på detta, lägg sedan på ett sista lager brödskivor. Täck med fuktade handdukar och låt stå svalt över natten.

Dag två:
Vispa samman grädde, majonäs och turkisk yoghurt, krydda med örtsalt och peppar. Bred detta över smörgåstårtan. Dekorera med  tex ost, skinka, räkor, sallad, vindruvor och tomater.

Det går framåt



Alva tar sig framåt på alla möjliga sätt. I dag kom hon på att man kan skjuta en pall framför sig som gå-stöd. Smart tjej.

31/5

En solig, härlig dag som mestadels tillbringades på en filt i vår trädgård.
Mors dag och min födelsedag.
Jag har fått så fina presenter av alla och min mamma hade bakat en smarrig marängtårta med hallon.
Enda smolket i bägaren (vilket fult uttryck, haha) var att några idioter kastade ett ägg på vår fönsterruta i natt så jag fick ställa mig och putsa fönster idag.




Minspel



Typisk Alva-min. Ackompanjeras oftast av ett fnysande ljud och avslutas med ett skratt.

Foto: Fredrik Lindgren

SOL


Utelek



I fredags var vi ute på lekplatsen i vårt bostadsområde en stund. Alva älskar att gunga.

Hittar du inte nycklarna?



När jag ska iväg någonstans har jag väldigt ofta svårt att hitta mina nycklar. Oftast ligger de någonstans i min handväska men det kan ta en hel evighet innan jag hittar dem.
Tänk så smidigt det skulle vara om varje familjemedlem hade ett sånt här "el-uttag" att sätta sina nycklar i i hallen. Bara att plugga ur när det är dags att gå ut.
Själva nyckelringen (kontakten) finns i svart, rosa eller vit. "El-uttaget" fäst med dubbelhäftande tejp. Du hittar den hos Favoritsaker.se och den kostar 129 kr.

Bilder från favoritsaker.se.

Omplåstrad



För ett par dagar sedan upptäckte jag att Alva hade ett sår på undersidan av höger stortå. Det ser ut som att en skinnbit lossnat. Eftersom hon använder den tån att skjuta fart med när hon ålar sig fram på golvet gissar jag att det är så hon gjort sig illa på något sätt. Idag började det blöda från såret så vi satte på ett plåster. Ett fint plåster med "Hello Kitty" på. Det var inte så populärt. Hon tittade länge på plåstret med en viss avsky skymtande i blicken men vågade inte peta på det. Sedan såg hon allt annat än nöjd ut och sträckte fram strumpan till mig. Hon tyckte nog det var dags att gömma det där otäcka som fastnat på hennes tå.

En stund senare när hon satt på golvet och lekte lossnade hårspännet hon hade i luggen. Det landade på golvet framför henne men i stället för att göra som hon skulle gjort med i princip vad som helst annat (dvs ta upp det, vända och vrida lite på det och sedan stoppa det i munnen) tittade hon bestört på det, vände sig mot mig och började gråta. När jag tog upp spännet och satte tillbaka det i håret på henne satt hon helt stilla och väntade och sedan var hon nöjd och glad igen och återgick till sin lek. Undrar om hon tror att hårspännet är en del av henne... hon har det ju varje dag. Hon kanske trodde att hon tappade en kroppsdel, haha!


Vardagslyx á la Alva


Smarrig potatissallad & grillat kött



Igår åt vi jättegod middag. Jag köpte en bit benfri fläskkarré som vi skar i skivor och penslade med rapsolja som jag hade blandat med soja, pressad vitlök, fint hackad spansk peppar, salt, svartpeppar och lite lökpulver. Detta grillade vi och sedan gjorde jag en potatissallad av kokt svensk färskpotatis som jag blandade med fint strimlad purjolök, rapsolja och den MYCKET smarriga senapsdressingen från Sjaustrukocken som vi fick av Lolli. Den kan jag verkligen rekommendera. Denna potatissallad lär nog bli sommarens mest återkommande hemma hos oss känns det som.
Det känns extra skönt och gott också när man vet att det inte finns några onödiga, konstiga tillsatser i maten man äter tycker jag. För mig gör det stor skillnad. Därför kommer inte grillkrydda t ex innanför dörren i vårt hem (fullmatad med glutamat) men vem behöver det när det är så enkelt att grilla gott ändå?

Idag har vi också grillat men denna gång blev det laxfiléer och till det ratatouille och yoghurt/tomatsalsa-sås. Det var gott det också.

Fiske

I kväll har vi varit tillsammans med min pappa på hans gård utanför Kristdala och fiskat. När vi åkte iväg regnade det men vi hade tur så det klarnade upp och blev riktigt fint när vi väl kom dit. Vi fick ett gäng fiskar men det var mest braxen och så några pyttesmå aborrar och någon sarv. Det fick bli kattmat.






Om du hittar ett foto på dig själv här och inte tycker det är ok, kontakta mig så tar jag självklart bort kortet.

Dressyr

Idag har jag varit och tittat på en lokal dressyrtävlingar på ridklubben här i Oskarshamn. Jag tyckte det var ett bra tillfälle att öva med kameran. Hästar som rör sig är inte det lättaste att fotografera men jag fick en del fina foton. Jag märkte nu att mitt nya objektiv inte är optimalt för den här typen av fotografering. Här skulle ett med telezoom varit att föredra då hästarna ofta befann sig på ett ganska långt avstånd ifrån mig.







Om du hittar ett foto på dig själv här och inte tycker det är ok, kontakta mig så tar jag självklart bort kortet.

Mmm... muffins

Idag har vi haft besök av Fredriks syster Lolli. Hon är alltid så snäll och har med presenter till både oss och barnen fast hon verkligen inte behöver det. Idag fick Alva en fin mjukishäst som hon älskade från första stund, Felix fick godis som hette "lamm-skit" (Gotländskt godis så klart), vi fick senapsdressing i en fin flaska och sen stora, rosa, härliga cupcakes. Dom var lika goda som de såg ut.

Vi bjöd på mat. I dag blev det älgfärsbiffar, potatis, kantarellsås och lite goda tillbehör. Smakade riktigt gott.
Sedan begav vi oss ut till Gunnarsö där vi åt glass och njöt av havsutsikten. Tänk att det snart är sol- och badsäsong. Härligt!

Alva lärde sig att klappa i händerna också helt plötsligt när vi var på Gunnarsö. Jag har ju visat och visat henne hur länge som helst nu utan någon som helst respons från hennes sida men så helt plötsligt bara satt hon där i sin vagn och klappade och hon blev så glad när hon märkte att hon kunde!
En annan rolig sak vi märkte idag är att hon när man säjer "nej" när hon gör något hon inte får så skakar hon på huvudet. Antingen gör hon det för att illustrera nejet eller också tycker hon vi är bra larviga så hon skakar på huvudet åt oss, haha!

Denna dag har också bjudit på en mysig kväll med Yatzy på altanen, Robinson (där äntligen smålänningen åkte ut) och alldeles för mycket godis.

I morgon är det fiskedags.






Regnet det bara öser ner...

Idag har vi varit ute och gått en skön promenad och kameran var självklart med. Glad i hågen slet jag upp den för att föreviga ett vackert hus längst vägen bara för att få ett blinkande "NO CARD" på skärmen. F-n så frustrerande.

Sen på eftermiddagen blev vädret så fint så vi bestämde oss för att åka på en liten utflykt. Vi inhandlade fika och gav oss av hela familjen men på vägen började det dugga så smått och efter bara en kort stunds fotograferande, promenerande och några håglösa kast med fiskespöt började det regna mera så vi fick ge upp och åka hem.

Men första bästa soldag ger vi oss ut igen till Saltvik där vi var idag för där fanns mycket fint att föreviga med kameran och väldigt vackra omgivningar.
Lägger väl upp några av de få foton jag hann fånga innan regnet kom. Bilden på ekorren är helt kass fotografiskt sett men jag tycker den var så söt att den får vara med ändå :-)










Min nya glugg :-)

I födelsedagspresent fick jag ett nytt objektiv (i förskott, jag fyller inte år än på ett tag). Fick det i går kväll så jag har bara hunnit smälla av några testbilder men jag måste ändå slänga upp dem här. Vad tycker ni?
Jag är än så länge jättenöjd med objektivet med tanke på vad det kostade. Det är ett Canon EF 50mm f/1.8 II, dvs ett med fast brännvidd vilket känns lite ovant när man är van att kunna zooma. Man tvingas flytta sig själv i stället vilket är lite jobbigare men det gör att man får tänka till lite extra och det är nog bra. Den stora bländaren som ger möjlighet att få riktigt kort skärpedjup (och snygg bokeh!) är det jag tycker allra mest om! Nu är det ännu roligare att fotografera (men väskan är redan för liten...) :-)




















Lillegumman

När hon föddes kallade jag henne mycket för "Smulan" och "Snörpis" och hon har fortfarande många, många smeknamn men "Lillegumman" är nog det vanligaste. Det låter ju helt knas egentligen men det har bara blivit så.
Felix däremot kallar henne för "Mango". Detta kommer sig av att vi i mitten av graviditeten någongång läste att bebisen var stor som en mango och här är hon nu då... något större än en mango men liten och go ändå.




Syskonbus

Alva och Felix tycker om att busa lite innan det är läggdags för lillan.








Surdegsbröd - jag är frälst!



Ok, jag erkänner. Jag hade förutfattade meningar om surdegsbak.
Jag hade en föreställning om att surdegsbröd är tidskrävande och krångligt. Jag har dessutom försökt och misslyckats en gång förut. Den här gången lyckades det och jag hade fel! Det är varken tidskrävande eller krångligt.

Visst, att göra själva surdegen tar några dagar men arbetsinsatsen är minimal (efter den första dagen rör man bara om en gång/dag). Grunden gör man dessutom bara EN gång sedan kan man använda denna surdeg resterande delen av sitt liv (man förnyar den sista biten vilket tar en dag extra och sedan har man 10 bitar igen, se receptet).

Dessutom - själva brödbaket när man väl är där (den färdiga surdegen håller sig 5 dagar i kylskåp så man kan baka när andan faller på) är oerhört enkelt. Inget smältande av smör, blandande i olika skålar och sånt. Bara släng i allt i degskålen och kör igång maskinen. Enkelt penkelt.

Nu till recepten. Först grunden och sedan det bröd som jag gjorde (du kan självklart använda surdegen i andra brödrecept).

Surdegsgrund

Dag 1

1 dl vatten
1 dl grovt rågmjöl

Blanda vatten och mjöl i en rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk. Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. OBS! Rör om varje dag.

Dag 4
Tillsätt nu:
1 liter vatten, ca 40 grader
1 liter grovt rågmjöl

Rör ihop allt till en lös deg som får stå 1 dygn i rumstemperatur.

Dag 5
Nu är degen färdig. Dela upp den i 10 plastpåsar. Frys in 9 och baka på den tionde (se receptet nedan).

Degen kan förvaras i frys ca 1 år, i kylskåp ca 5 dygn.

Ta fram den djupfrysta surdegen i tid före nästa bak (helst kvällen innan) så att den hinner tina och bli rumsvarm.
Den sista påsen gör du ny surdeg av genom att tillsätta varmt vatten och rågmjöl som dag 4 och låt det stå i 1 dygn.

Tillsätt ca 1 1/2 dl surdeg per liter degvätska i dina brödrecept så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Du kan även använda surdegen till vitt matbröd.


Knubbiga surdegslimpor (4 stycken)

13 dl ljummet vatten, 37 grader
1 1/2 dl surdeg
25 g smör, rumsvarmt
25 g (1/2 paket) jäst
1 1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk stött kummin (hade jag inte hemma så det hoppade jag över)
700 g (ca 1,3 liter) grovt rågmjöl
1,1 kg (ca 2 liter) vetemjöl special

Häll vattnet i en degbunke. Blanda ner alla ingredienser men spar 1 dl av vetemjöl special till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
Knåda degen smidig på bakbord och dela i 4 delar. Forma varje del till en fyrkantig limpa. Lägg alla fyra limporna i en smord långpanna (jag använde bakplåtspapper, gick utmärkt), en i varje hörn. Pensla med vatten och strö över rågmjöl.
Låt limporna jäsa övertäckta med bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen  på 200 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt limporna kallna på galler under bakduk.


Jag vill ha en Lap Tray!



Ny bärbar dator är det inköp som står näst på vår lista över saker vi behöver. Felix bärbara har kraschat och den jag sitter vid nu har jag fått installera om flera gånger senaste veckorna så den är nog döende. Till den nya bärbara skulle det ju sitta fint med en laptray från Bosign så jag är självklart med och tävlar hos bloggen Skönt hemma.

Växtmarknad igår, regn idag







I går var jag på växtmarknad på Fallebo gård. Jättemysig gård och det fanns en del plantor men jag köpte ingenting. Fina miljöer! Svårt att ta några fina foton dock eftersom det var så himla mycket folk.
En tur till stallet hann jag också med och sedan var jag, Alva, mamma och vovven ute på en promenad uppe i Norrtorn. Grillning på kvällen, mums!

Just i skrivande stund skulle Alva och jag ha befunnit oss i Stensjö by för en picnic med öppna förskolan men regnet ute lockar oss inte. Jaja, jag vet "det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder" men hur KUL är en picnic när det regnar? Nä, vi står över och går på vanlig öppen förskola i eftermiddag i stället om det inte slutar regna inom närmsta halvtimmen. Men lite besviken är man ju helt klart.

Alvamania

Måste slänga upp ett par foton på guldklimpen som jag tog idag.


Jag saknar ord. Hon är bara helt underbar.


Hon har fått sitt första hårspänne idag. Skönt att slippa luggen i ögonen.


Vågar man sig på att krypa ut på altanen kanske?


Det är inte alla 10-månaders som kan blinka med ena ögat!

Studentbal

Just nu befinner sig min bror på studentbal. Hoppas han har jätteroligt! Tidigare i dag var jag och barnen i stadsparken för att titta på det välklädda folket och Alexander och Evelina var så fina! Min bror är så stilig så man tror knappt det är sant.

Mina vackra tvillingsystrar var också på plats. Hoppas de inte har något emot att jag lägger ut ett foto på dem. Frida kom fram och kramade om mig och det gjorde mig så glad. Jag och mina systrar (halvsystrar på min pappas sida) har inte haft någon egentlig kontakt genom åren vilket jag tycker är jättetråkigt så det var roligt att få se dem.

Alva tyckte det var lite överväldigande med alla människor och blev lite ledsen. Hon var nog lite hungrig också så vi stannade inte så länge.

Tyvärr samarbetar jag och min kamera fortfarande uselt så fotona blev kassa men jag lägger ut några ändå så ni får ha överseende med att de inte är skarpa. Jag testfotade en del sedan när jag kom hem och tror jag vet varför bilderna blev dåliga. Bara att fortsätta öva.


Evelina och Alexander, sååå fina!


Same, same but different.


Evelina igen.


Och min stiliga bror förstås.


Louise till vänster och Frida till höger. Hoppas det blev rätt nu...?


Det här var inte så kul tyckte Alva.


Förändring i trädgården

Jag är så trött på slänten i vår trädgård. Hur mycket växter vi än planterar känns den alltid tom och stökig. Ingen ordning och reda, ingen tanke bakom. Bara en salig blandning blommor som vi fallit för i plantskolan utan närmare eftertanke.
Så tillslut fick jag nog och bestämde mig för att göra något åt det hela. Men det fick inte kosta någonting... hmm... att gräva är gratis och stenar hittar man gratis i naturen. Så det var bara att sätta igång... även denna gång utan något vidare plan, haha. Men det växte fram under tiden och blev helt ok.

DAG 1
Så här såg det ut när jag började:


Ett par kärror jord är bortkörda här för att plana ut lite upp mot berget. Har lagt sten som i en slags terass också:


Självklart var lillan med och tittade på:


Arbetet slutfört. Ett par halvt nedgrävda rör fick taklökar som hyresgäster. De stackars taklökarna låg utslängda och hemlösa på komposten i området så jag förbarmade mig över dem. Gratis är bra!


Bilden blev lite mörk men hoppas det syns ändå hur det blev. Jag ska komplettera med några plantor och kanske göra något mer åt vänstersidan av landet (som inte syns i bild). Men det får bli en annan dag...




DAG 2

Projekt nr 2 såg ut så här innan jag började. Det har legat naturstenar runt gruset och här har jag märkt ut var halvcirkeln ska vara med några stenar.



Så fortsatte jag då med att gräva ur en halvcirkel längst med husväggen. Har lappat med gräsmatta så det blev en jämn form och sedan påbörjat arbetet med att lägga gatsten i en rad längst med cirkelformen. Det kan nog bli bra när det är klart men AJ vad ont jag har i min rygg nu!


DAG 3

Fortsatte med gatstenarna och slutförde halvcirkeln. Självklart har inte gjort detta enligt konstens alla regler med markduk, sättsand osv utan snarare precis tvärtom. Håller det så håller det och annars får jag väl göra om det eller ta bort det resonerar jag. Just nu får det bli så.
Det behöver justeras och fixas lite till innan det är klart men så här är resultatet efter dagens arbete:



Nu behövs det mera grus, krukor och plantor . Spaljen ska nog bort och ersättas av något annat (om jag kan frigöra den stackars Clematisen som klamrat sig fast runt den som om den vore livrädd).
Under clematisen har jag en Bonica-ros och jag ska nog köpa till en eller två till likadana och kanske en clematis som blommar senare än den jag har att plantera brevid den jag redan har mot staketet.

Meningen är sedan att den här cirkeln ska fortsätta så att hela gräsmattan får formen av en cirkel men först måste jag ordna fler gatstenar.

Ojdå,

jag visste inte att en kolonilott kunde se ut så här! Tjusigt. Man blir ju nästan sugen på en liten lott.
De 4 skjutdörrarna går så klart att dra upp helt så att gränsen mellan ute och inne suddas ut (som Ernst nog skulle uttryckt det hela). Great.






Fler bilder och information om huset finns hos Sköna hem där jag också lånat bilderna i inlägget.

Frågor med svar

Hittade en liten lista och tänkte att mina läsare kanske skulle kunna tycka det var intressant... eller inte men då får ni låta bli att läsa ;-)

1. Hur gammal är du om fem år?
Svar: 39

2.Vem var den sista du träffade ?
Svar: Förutom min man var det min mamma som var här för en liten stund sen med nybakt bröd.

3.Hur lång är du ?
Svar: 165 cm

4.Vilken var den senaste filmen du såg?
Svar: "Yesman". Den var ganska bra.

5.Vem ringde du senast?
Svar: Min kompis Katarina.

6.Vad är helgens planer?
Svar: Mannen jobbar hela helgen. Jag ska nog fortsätta jobba lite i trädgården, tvätta minst 4 maskiner tvätt, åka till stallet på söndag, äta lite god mat med mina barn...

7. Föredrar du att ringa eller skicka sms?
Svar: Det beror sig på vad det handlar om. Korta saker sms:ar jag gärna.

8. Är dina föräldrar gifta och skilda?
Svar: Min mamma och pappa gick skilda vägar när jag var liten. De som jag kallar mina föräldrar är dock gifta, dvs min mamma och hennes man.

9.När såg du senast din mamma ?
Svar: Förut idag.

10.Vilken ögonfärg har du ?
Svar: Blå.

11.När vaknade du i dag?
Svar: Vaknade gjorde jag när dottern vaknade kring 7:30 men eftersom det var min mans tur att gå upp låg jag kvar och slumrade någon timme till.

12. Har du någonsin hittat en katt?
Svar: Nej

13. Vilken är din favoritplats?
Svar: Hmm... svår fråga. Jag har många platser som ligger mig varmt om hjärtat av olika skäl men just nu får jag nog ändå säja att min eget hem är en favoritplats. Jag trivs väldigt bra här.

14. Vilken plats föredrar du minst?
Svar: En plats där det finns spindlar... kommer inte på något annat, haha.

15. Var tror du att du befinner dig om tio år ?
Svar: Då har jag startat ett eget företag och trivs med mig själv och mitt liv.

16. Vad skrämde dig mest som barn ?
Svar: E.T.

17. Vem fick dig att skratta senast?
Svar: Alva. Hon får mig att skratta många gånger varje dag.

18. Är du för för ung för att äga vinylskivor?
Svar: Antagligen inte men nä, jag har inga kvar,

19. Har du en bärbar eller stationär ?
Svar: Bärbar

20. Sover du med eller utan kläder på dig?
Svar: Om det inte är väldigt kallt sover jag i bara trosor.

21.Hur många kuddar har du i sängen?
Svar: Jag har 2 men använder 1.

22.Hur många landskap har du bott i ?
Svar: 1

23. Har du spytt på någon?
Svar: Ja, vad pinsamt. Det var när jag var 15 år, på en kille jag gillade då. Det roliga i den här historien är att det var på en spelning med ett band och gitarristen där är min make idag :-)

24.Föredrar du skor , strumpor eller barfota?
Svar: Eftersom jag oftast fryser om fötterna får jag säja strumpor.

25. Är du social?
Svar: Tja, jag trivs rätt bra ensam för det mesta men visst är jag väl social också.

26.Vilken är din favoritglass?
Svar: Mjukglass med nougatsås är ju en höjdare.

27. Vad skulle du göra om du vann en miljon?
Svar: Betala av våra lån och bjuda med familjen på en resa till solen.

28. Tycker du om kinamat?
Svar: Ja, när andan faller på.

29.Tycker du om kaffe?
Svar: Jaaaa! Men det är bara några år sedan jag lärde mig tycka om det men nu är jag helt koffein-beroende.

30. Vad dricker du till frukost?
Svar: Kaffe och vatten. Juice ibland.

31. Sover du på någon särskild sida?
Svar: Vänster sida, höger sida och på rygg men aldrig på mage.

32. Kan du spela poker?
Svar: Nä, det är jag inte bra på.

33. Är du en beroendemänniska ?
Svar: Ja, tyvärr. Kaffe är dock en last jag unnar mig och just nu är jag nog också lite sockerberoende.

34. Känner du någon med samma födelsedag som du?
Svar: Nä.

35. Vill du ha barn?
Svar: Har redan två små finingar men en till skulle inte vara dumt.

36. Kan du fler språk än svenska?
Svar: Engelska. Sen borde jag kunna tyska eftersom jag läst det i 6 år men jag är rätt kass på det. Jag borde också kunna ryska som jag läste i 2 år men jag minns knappt ett enda ord.

37.Har du någonsin åkt ambulans?
Svar: Ja.

38,Föredrar du havet eller en pool?
Svar: Havet om det är tillräckligt varmt.

39.Vad spenderar du helst pengar på?
Svar: God mat

40. Äger du dyra smycken ?
Svar: Nej

41.Vad var det senaste du stoppade i munnen?
Svar: Sitter just och äter en skiva nybakt bröd med smör och ost, mmm....

42.Vem är den roligaste människa du känner?
Svar: Ingen aning. Jag har ofta väldigt roligt med de flesta jag känner men ingen står nog ut som "roligast" vad jag kan komma på.

43.Välj ett ärr på din kropp.
Har inga imponerande skador att redovisa. Har ett par fula ärr efter vattenkoppor i pannan.

44. Vad har du för ringsignal på din mobil?
Svar: Någon sån där standardsignal.

45.Har du kvar något klädesplagg från när du var liten ?
Svar: Ja, en liten omlott-body med gula hundar på med tillhörande knallgula sparkbyxor och ett par plagg till.

46. Kan du byta olja på bilen?
Svar: Nä, det fixar jag nog inte.

47.Har du fått fortkörningsböter?
Svar: Nej

48. Vilken var den senaste boken du läste?
Svar: Håller precis på och läser "Digital fotografi - yrkesfotografernas hemligheter" av Scott Kelby.

49. Läser du dagstidningar?
Svar: Ja, vi prenumerar på en lokaltidning.

50. Prenumerarar du på någon veckotidning?
Svar: Ja, jag fick en prenumeration på tidningen "Topphälsa" i julklapp.

51. Dansar du i bilen?
Svar: Dansar i bilen??? Nä, sjunger gör jag ofta i bilen men inte dansar... hur går det till?

52. Vilken radiokanal lyssanade du på senast?
Svar: P3 antagligen, det var min man som hade radion i gång.

53. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper?
Svar: Vad vi skulle handla på Plantagen men sen blev det ingen Kalmar-resa på söndag eftersom Fredrik måste jobba.

54. När var du i kyrkan senast?
Svar: På min mormors begravning i år.

55.Vilka personer utmanar du?
Svar: Den som vill...

Surdegs-bak



Här (under den fina bakduken som min mamma broderat åt mig) står en surdeg och puttrar. Den är inne på sin tredje dag och på dag 5 går det att baka med den. Ska bli intressant att se om jag kan lyckas med detta :-)
Rapport kommer när bakandet är färdigt.

Prickig duk att bli glad av



När jag sydde kuddfodralen till soffan blev det en spillbit över som jag gjorde en duk av till vårt matbord. Jag älskar det här tyget. Det är så himla gulligt.

Du hittar tyget hos Stoff & Stil. De har just nu dessutom erbjudande på härligt prickiga vaxdukar (perfekt till utemöblerna) i olika färger. 29:95 / meter. Som hittat!



Bilder: Översta fotot är mitt eget, nedre bilden från Stoff & Stil.


Gutö delikatesser



Vi hade ju, som sagt, besök från Gotland i helgen. Närmare bestämt var det Fredriks syster och hennes sambo som hälsade på och de hade med sig en liten present som gjorde mig jätteglad.
Det var, som ni ser på bilden, tre burkar från Gutö delikatesser. Buffémorot, buffégurka och tomatchutney. Det ska bli spännande att testa! Och de innehåller heller inga konstiga tillsatser vilket så klart gjorde mig lite extra lycklig.
Stort tack mina vänner!

Rostbiffswraps



Ett härligt picknick-tips kommer här från Elle Mat & Vin. Visst ser det smarrigt ut?

Rostbiffswraps med äpple- och currydipp
4-6 personer

· 30 minuter  

Ett tidsbesparande tips är att göra currydippen dagen innan, den blir till och med godare av att stå till sig ett tag.

· 1 pkt mjukt tunnbröd

· 12-14 skivor rostbiff

· 1 kruka romansallad

· 1/2 gurka

· 1 röd paprika

· 1 rödlök


Currydipp:

· 6 dl turkisk yoghurt

· 2 äpplen

· 1 1/2 dl hackad smörgåsgurka

· 1 gul lök

· 4 msk curry

· 1 msk honung

· salt och peppar (efter tycke och smak)


Lägg tunnbrödet platt på bänken, lägg rostbiff ovanpå så det täcker det mesta av tunnbrödet. Klicka på lite currydipp, strö över sallad, hackad gurka, hackad paprika och hackad rödlök. Rulla ihop så tajt det bara går. Ha ett fint smörpapper till hands och rulla in wrapsen. Skär dem snett över så får de snygga snitt.
Till currydippen blandas yoghurt med finhackat äpple, smörgåsgurka, gul lök, curry, honung, salt och peppar.

Bild och recept från Elle Mat & Vin.

Nya kokböcker på ingående



Jag är sedan länge med i bokklubben "Mat & Njutning" och nu fick varje medlem möjlighet att, genom att värva en vän, välja böcker för 350 kr ur klubbtidningen! En sån chans missar man ju inte så jag värvade snabbt min mamma, som också fick böcker för samma summa, och så valde vi böcker.
Mamma valde "Lättlagade menyer" av TV-kocken Maud Onnemark och Leilas "A piece of cake" och själv valde jag "Smaker från Saltö kvarn" och "Min receptsamling", en bok där man själv kan skriva in sina recept.
Ser verkligen fram emot att böckerna ska komma! Undrar hur många jag har i min samling då... jag har faktiskt aldrig räknat dem men det är nog ett par hundra... hoppsan... jo, jag erkänner jag är kokboksmissbrukare men det finns faktiskt värre laster.

Bilder från Mat & Njutning.  
  

Mitt eget lilla monster



Nu kommer jag och tar dig mamma!

Alva är backåkerska...



... och då talar jag inte om skidåkning ;-)

En tonåring i vårt hus

Idag fyller Felix 13 år! Det är ju helt otroligt att det är 13 år sedan min lille pojke föddes och tänk att nu är han lika lång som mig och har storlek 42 i skor. Numera slänger han med huvudet för att få bort luggen från ansiktet på typiskt tonårsmaner och en kram kan man numera bara få i yttersta nödfall och bara om ingen, absolut ingen, kan råka se det.

Grattis min stora pojke!








Mitt försvar till ovanstående bild är att Felix promt skulle ha en färdigköpt tårta och exakt den här. Så en mamma fick helt enkelt böja sig för födelsedagsbarnets vilja och fick inte baka själv... som försvar till den fult skrivna texten kan jag bara säja att det var SVÅRT att skriva men den där tårtgarneringen på tub. Den ska jag inte köpa fler gånger!

Wundercupcake



Som en wunderbaum fast i form av en cupcake! Härlig vaniljdoft är det i den här pappersbakelsen från Lagerhaus. Den hänger numera i mitt kök.

Framtida trummis?



I köket finns världens bästa trumset om man är en liten bebis. Det kan bli ganska högljutt ibland... och rörigt.

Recept: Majsplättar



Idag provade jag för första gången att göra majsplättar. Det var jättegott ju! Felix vägrade dock äta dem eftersom det var hela majskorn i så, även om vi andra tyckte det var gott med hela korn, nästa gång ska jag prova att mixa majsen först.
Alva tyckte det var jättegott. Hon fick äta själv med fingrarna och det tycker hon mycket om.
I orginalreceptet står det att det är 4 portioner men trots att jag gjorde dubbel sats och hade både kycklingklubbor, tomat- och löksallad samt fetaoströra till räckte det bara till ca 3 portioner. Hmm... undrar om det är receptet eller oss det är fel på...

Hur som helst, det var jättegott så det här kommer jag att göra igen.

Majsplättar

4 port (jag gjorde dubbel sats, se texten ovan)

  

½ dl vetemjöl

½ tsk salt

2 ägg

2 dl majskorn djupfryst eller från burk

3 msk hackad gräslök

2 msk smör


Blanda vetemjöl och salt. Tillsätt äggen och rör till en slät smet.

Blanda i majskornen och gräslöken.

Hetta upp en stekpanna eller plättlagg med lite smör.

Lägg i små klickar av smeten och stek medelstark värme ca 2 minuter/sida.

Servera genast med t ex grönsallad och en tomatsalsa.



Mmm... nästan allt är gott när man får äta det med fingrarna.


Matfunderingar

Var lite småhungrig förut och gjorde mig en macka och det var så himla gott!
Jag hade ett osötat fullkornsbröd (Skovmand) och så lade jag på gräddfil blandat med lite gräslök från trädgården (rester från gårdagens rökta pepparmakrill med färskpotatis, gräddfil, gräslök och sallad - också gott!), strödde över lite hackad rödlök och lade på en hel hög räkor, malde över lite svartpeppar och lite finhackad dill. Klart. Citronvatten till. Fantastiskt smarrigt!
I morgon ska vi ha kycklingfilé som jag tagit upp ur frysen men frågan är vad man ska hitta på att göra... currysås är ju gott så det kanske det blir till.
Vad hände förresten med alla glasrapporter??? Plötsligt blev det bara helt tyst utan att någon fått en förklaring på hur glaset hamnade i kycklingen (och den andra maten). Har glasfynden upphört eller är det bara nedtystat?
Lite som larmen om cancerframkallande akrylamid i chips eller basmatiris-giftet...

Snygg blandare!



Åh, den här ursnygga blandaren i valnöt (mitt absoluta favoritträslag) till badkaret skulle man ju väldigt gärna vilja ha. Stilrent, annorlunda och sååå snyggt. Tillsammans med ett snyggt kakel, ett modernt badkar och ja... en helrenovering av vårt badrum helt enkelt skulle det ju bli fantastiskt vackert. Synd bara att vi inte har några planer på att renovera badrummet just nu.
Du hittar den hos Inreda.com.


Öppna förskolan

Idag har Alva och jag varit på öppna förskolan. Det var lika trevligt som vanligt och vi var inte så många där så det var lugnt och skönt.
Jag passade på idag att ta med kameran dit och jag lägger upp lite foton här. Jag har inte frågat de som förekommer på bilderna om lov att lägga ut fotona så om du eller ditt barn är med på ett foto och du inte vill det - kontakta mig så tar jag bort det!


Noa och Alva


Elmo


Philip och Alva


Full aktivitet vid favoritleksaken. Alva visar upp nya färdigheten att ställa sig på knä.


Linus

Promenadväder

Igår var vi i Kalmar och shoppade lite. Bland annat köpte vi ett tyg som vi idag gjort en tygtavla av. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker om den eller inte. Den är inte precis snygg tror jag... men iallafall vågad och färgstark, haha! Har bytt gardiner också i vardagsrummet där tavlan hänger över matbordet så nu känns det lite mer vårigt än tidigare. Kuddarna är klara sedan länge med undantag av kudden som ska vara i fåtöljen. Foton kommer.

Idag har det härliga vädret gjort att vi spenderat nästan hela dagen ute. Vi var först ute på en lång promenad men när vi kom in igen kände vi att vi behövde komma ut ännu mer så vi åkte iväg till andra sidan stan och gick ännu en promenad längst med havet och tittade på de fantastiska villorna som ligger där. Man kan inte låta bli att bli smått avundssjuk. Vilka hus det finns!
Alva tyckte också det var skönt att vara ute på promenad. Hon hänger gärna över sidan på vagnen för att kunna se så bra som möjligt och plötsligt upptäckte vi att hon hade somnat! Lilla gumman bara hängde där. Det är andra gången det händer.
Efter all denna motion och friska luft var vi vrålhungriga och uppsökte närmsta pizzeria för en beställning. Smarrigt.

Jag fotograferade en del under vår andra promenad. Ett urval följer här :)
















Vår lilla hjälpreda



"Nu när jag lärt mig att resa mig upp mot saker hjälper jag gärna till att plocka ur disken", hälsar Alva.


RSS 2.0