Surdegsbröd - jag är frälst!



Ok, jag erkänner. Jag hade förutfattade meningar om surdegsbak.
Jag hade en föreställning om att surdegsbröd är tidskrävande och krångligt. Jag har dessutom försökt och misslyckats en gång förut. Den här gången lyckades det och jag hade fel! Det är varken tidskrävande eller krångligt.

Visst, att göra själva surdegen tar några dagar men arbetsinsatsen är minimal (efter den första dagen rör man bara om en gång/dag). Grunden gör man dessutom bara EN gång sedan kan man använda denna surdeg resterande delen av sitt liv (man förnyar den sista biten vilket tar en dag extra och sedan har man 10 bitar igen, se receptet).

Dessutom - själva brödbaket när man väl är där (den färdiga surdegen håller sig 5 dagar i kylskåp så man kan baka när andan faller på) är oerhört enkelt. Inget smältande av smör, blandande i olika skålar och sånt. Bara släng i allt i degskålen och kör igång maskinen. Enkelt penkelt.

Nu till recepten. Först grunden och sedan det bröd som jag gjorde (du kan självklart använda surdegen i andra brödrecept).

Surdegsgrund

Dag 1

1 dl vatten
1 dl grovt rågmjöl

Blanda vatten och mjöl i en rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk. Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. OBS! Rör om varje dag.

Dag 4
Tillsätt nu:
1 liter vatten, ca 40 grader
1 liter grovt rågmjöl

Rör ihop allt till en lös deg som får stå 1 dygn i rumstemperatur.

Dag 5
Nu är degen färdig. Dela upp den i 10 plastpåsar. Frys in 9 och baka på den tionde (se receptet nedan).

Degen kan förvaras i frys ca 1 år, i kylskåp ca 5 dygn.

Ta fram den djupfrysta surdegen i tid före nästa bak (helst kvällen innan) så att den hinner tina och bli rumsvarm.
Den sista påsen gör du ny surdeg av genom att tillsätta varmt vatten och rågmjöl som dag 4 och låt det stå i 1 dygn.

Tillsätt ca 1 1/2 dl surdeg per liter degvätska i dina brödrecept så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Du kan även använda surdegen till vitt matbröd.


Knubbiga surdegslimpor (4 stycken)

13 dl ljummet vatten, 37 grader
1 1/2 dl surdeg
25 g smör, rumsvarmt
25 g (1/2 paket) jäst
1 1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk stött kummin (hade jag inte hemma så det hoppade jag över)
700 g (ca 1,3 liter) grovt rågmjöl
1,1 kg (ca 2 liter) vetemjöl special

Häll vattnet i en degbunke. Blanda ner alla ingredienser men spar 1 dl av vetemjöl special till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
Knåda degen smidig på bakbord och dela i 4 delar. Forma varje del till en fyrkantig limpa. Lägg alla fyra limporna i en smord långpanna (jag använde bakplåtspapper, gick utmärkt), en i varje hörn. Pensla med vatten och strö över rågmjöl.
Låt limporna jäsa övertäckta med bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen  på 200 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt limporna kallna på galler under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0