Glöggtest: Dufvenkrooks X-mas Delight


Nu har vi avsmakat den glögg som Dufvenkrooks kommit med lagom till deras 10-årsjubileum (därav X:et i namnet).
Direkt när man öppnar flaskan känner man chokladdoften men smaken av kakao kan bara anas bakom den traditionella glöggsmaken. Den är mörkt röd, lagom stark, lagom söt och härligt fyllig. Både Fredrik och jag tyckte mycket om den.
Priset är 69 kr för 50 cl. Alkoholhalten är 15%.

Rekommenderas!

1:e advent



Trevlig 1:e advent på er alla! Här har vi inlett dagen med risgrynsgröt. Jisses, vad gott det är!

(Miss-)ljud

Alva övar gärna på olika ljud. Ibland är det trevliga, mysiga ljud som att brumma som en bil men det kan det likagärna låta så här flera timmar i sträck...

Recept: Citronfromage



Ett tips på en enkel och god efterrätt kommer här. Perfekt när man har gäster eftersom den ju går att förbereda helt.

Citronfromage
4 portioner

4 gelatinblad
vatten
3 äggvitor
3 äggulor
3/4 dl socker
rivet skal och saft av 1/2-1 citron
1 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Vispa äggvitorna i en bunke till hårt skum.
Vispa äggulor och socker i en annan bunke. Smaksätt med skal och saft av citron.
Vispa grädden ganska hårt i en tredje bunke.
Krama ur och lägg över gelatinet i en kastrull. Smält på svag värme. Tillsätt detta i en fin stråle under ständig vispning i äggula+socker+citron-smeten.
Vänd försiktigt ned grädden och de vispade äggvitorna också.
Häll i en skål eller i portionsformar och ställ kallt 1-2 timmar.

Garnera gärna med bär eller mörk choklad.

Sommarplaner redan


I går släpptes biljetterna till teaterföreställningen "Svensson Svensson på semester" på Krustenstiernska trädgården i Kalmar. Felix älskar TV-serien så jag köpte 3 biljetter redan nu till sommarens föreställning. Han blev jätteglad!
Jag tror det kan bli kul eftersom omgivningen är så mysig så om bara vädret blir fint ska jag nog kunna stå ut med Allan Svensson (inte min favoritskådis). Suzanne Reuter är ju underbar så det ska nog gå bra.

2 kg köttbullar



2 kg köttbullar till jul klara. Skönt att ha det gjort.
Jag gör dom i ugnen så egentligen är det inte så himla jobbigt.
Man rullar bara köttbullarna som vanligt och sätter ugnen på 250 grader. Man smörjer en långpanna med smör och lägger i köttbullarna tätt intill varandra. Nedersta falsen 9 minuter. Sedan tar man ut plåten och vänder köttbullarna med en stekspade, flyttar upp pannan till mitten av ugnen och steker ytterligare 5 minuter. Skaka om bullarna och stek klart i 12 minuter till. Skaka om och klart! Enkelt penkelt.

Bombadill igen...

Bombadill, ni vet dom med bakelserna, har tagit fram ett julsortiment också nu med olika pepparkakor, lussekatter, polkagriskäppar och pepparkakshus. Så mysiga!



Bilder från Bombadill.se.

Me&i öppnar webbshop


Me&i:s barnkläder har ju tidigare bara gått att köpa på homepartyn men nu har de öppnat webbshop också. Men utbudet i webbshoppen kommer inte vara detsamma som på homepartyn tydligen.
Det är ju jättecoola kläder men när jag klickade mig runt kunde jag inte låta bli att undra varför de bara säljer kortärmade tröjor/tunikor/klänningar? Det är ju ändå vinter nu... konstigt. Synd för jag gillar annars deras mönster och färger. Tyget med godisråttor är ju urhärligt tex.

Bild från Me&i webbshop.

Här händer inte mycket...

Idag fick jag sovmorgon ända till 10! Så länge har jag inte sovit en enda gång sedan Alva föddes. Det var otroligt skönt.

I går var jag och tränade igen. 30 minuter på crosstrainern går lätt som en plätt så jag måste öka på motståndet nu tror jag. Körde några övningar för armar och nacke också som vanligt. Sugen på att börja träna fler dagar i veckan men då får jag gå själv men det går väl det också fast det är roligare att träna tillsammans med Fredrik förstås.

I dag har sonen haft studiedag och han och jag har spelat en Super Mario-match på Nintendot vi lånat. Urkul.
Vi har också varit inne på stan och faktiskt betat av en del julklappsinköp vilket känns väldigt skönt. Slank visst in på systembolaget också och köpte på mig 2 flaskor glögg till - äääälskar glögg. Det blev Dufvenkrooks X-mas Deligt med kakaosmak och Blossas cognacsglögg. Mmm...

Alva har fått prova palsternacka idag. Hon verkade inte lika förtjust som i potatis men vi försöker igen i morgon. Efter det är det dags för morot tänkte jag. Hon dricker vatten i en mugg också och den gapar hon efter hela tiden.
Jag tycker nog att vi lyckats dra ut på ammandet lite de senaste två dagarna så att det går 3 timmar emellan målen de flesta gånger. Skönt. Hoppas det håller i sig.
Vi har ju haft problem med att få Alva att ta flaskan när Fredrik ska mata henne om jag ska iväg någonstans och den 18/12 ska jag på ett möte med jobbet som håller på från tidig morgon till sen kväll så det måste funka då. Så då hade jag tänkt öva lite idag och läser på kartongen till flaskan vi har och inser att det nog inte är så konstigt att Alva inte är så intresserad av flaskan - nappen är ju för nyfödda men yttepyttelitet hål och det finns en både för 1 månad och 3+ månader så det har länge varit dags att byta till en med fler hål i. Ojdå. Så jag ska köpa en ny innan jag testar igen.

I morgon är det dags för Öppna förskolan igen. Det ska bli kul, det var ju stängt förra torsdagen så nu är det 2 veckor sedan vi var där.

Ja, det var en liten rapport från vår vardag.

Julklappstips #2


Designa en personlig almanacka till någon i julklapp.
Du kan välja färg och text på framsidan och sedan kan du bestämma vad som ska finnas på varje sida inuti, tex väder, träning, listor mm. Jag har haft en sån här almanacka för ett par år sedan och de är jättebra.
www.personligalmanacka.se

Foto från personligalmanacka.se

10 % hos Isa Form för den snabba!


Nu (när jag precis beställt och fått hem Alvas tavla) är det 10 % julrabatt hos Isa Form. Men rabatten gäller bara till och med i morgon så du får vara snabb! Ange rabattkod "jultomte" i rutan för rabattkod vid beställningen.
Dessutom finns 4 nylanserade barnmotiv i shoppen nu.
Fram till 11/12 går det bra att beställa och få sina saker innan jul.

Bild från Isa Form.

Recept: Cheesecake med pepparkaka



Jag bjöd mina föräldrar och min lillebror på cheesecake i förrgår. Receptet är ett som min mamma använt i många år men jag använde pepparkakor i stället för digestivekex den här gången. Resultatet blev mycket lyckat och fatet tömdes fort! Passar säkert bra till glögg.

På tal om glögg hade vi premiär för denna dryck här hemma i lördags. Det var Dufvenkrooks vaniljglögg som avnjöts. Den är ju supergod! Nu var det den (nästan) alkoholfria varianten vi drack men den variant som finns att köpa på systemet är också jättegod.
Vi har köpt hem en Blossa08 också som sig bör. Jag får återkomma med smakbetyg på denna. Sugen också på att testa Dufvenkrooks X-mas Deligt, en kakaoglögg. Låter spännande och gott.

När det gäller pepparkakor håller jag mig trofast till Nyåkers. De är i mina ögon oslagbara (lagom hårda med en knäckig ton, mmm...). Hembakta kommer tyvärr inte i närheten och därför bakas det inga pepparkakor hemma hos oss i år. Tids nog får jag väl börja med det igen för Alvas skull så hon får vara med, annars har jag gjort min beskärda del av pepparkaksbakande under hela Felix uppväxt.

Receptet ja... kommer här.

Mammas cheesecake

200 g philadelphiasost

3 ägg

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker + 1 nypa salt

2 dl vispgrädde

4-6 digestivekex (eller pepparkakor för julig variant)


Blanda ost, äggulor och socker. Vispa grädden, blanda i vanilj och en nypa salt. Rör ner i äggulesmeten.

Vispa äggvitorna hårt, vänd ner sist.

Smula kex i en form med löstagbar botten, häll i smeten och smula kex ovanpå. Ställ i frysen. Tas fram ca 15 minuter innan servering. Garnera eventuellt med frukt.


1:a provsmakningen


Igår fick Alva för första gången smaka riktig mat. Kokt potatis mosad i bröstmjölk stod på menyn.
Mums tyckte lilltjejen!

Recept: Pizza


Hemgjord pizza är smarrigt. Jag tycker det här receptet på botten är bra och degen blir lättarbetad.
Fyllning den här gången blev bara skinka, hackad vitlök och färska champinjoner.

Pizzabotten:
5 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
2 dl mjölk

Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och smöret (skuret i små bitar) till en grynig massa och rör sedan snabbt ner mjölken så att det blir en deg. Tryck/kavla ut på bakplåtspapper eller direkt på en plåt.

Sedan brer jag på lite ketchup, lägger på ett lager ost, den fyllning jag vill ha och toppar med mer ost och lite pizzakrydda.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter. Mums!

En liten kanin?


Recept: Jessicas bröd


I tisdags bakade jag mitt absoluta favoritbröd. Det är ursprungligen ett recept från Coop tror jag men jag har modifierat receptet en hel del under ett par år så man får nog ändå kalla det för "mitt".
Jag gör inte likadant någon gång ska väl tilläggas men så här gjorde jag i tisdags:

Jessicas bröd

2 limpor


4 dl fiberberikade havregryn
10 dl lantbrödsmjöl (ibland har jag 5-6 dl vetemjöl special + 4-5 dl grovt mjöl av något slag)
2 dl krossade linfrön
2 dl grovhackade valnötter
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl fyrkornskross (Saltå kvarn) + 4 dl vatten
8 dl mild yoghurt
1/2 dl acaciahonung

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Låt fyrkornskrossen koka i vattnet i knappt 10 minuter (på ganska låg värme). Rör ner yoghurten i fyrkornskrossen och häll sedan allt i bunken med de torra ingredienserna. Tillsätt honung.
Smörj 2 avlånga bakformar, rymd ca 1 1/2 liter, och ströa med (grovt) mjöl. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp limporna och låt dem svalna under bakduk.

När brödet kallnat brukar jag skära upp det i skivor och frysa in det och sedan tar jag bara upp några skivor i taget. Som allt bikarbonatbröd är det bara gott ett par dagar när man tagit det ur frysen så man ska inte ta upp för mycket på en gång.

Brödet går att variera genom att blanda i rivna morötter, hackade hasselnötter, torkade aprikoser i små bitar, rivet äpple, russin mm.


Skriv på för barnens bästa

De som känner mig vet att jag under flera år tjatat om hur dålig skolmaten är och hur meningslöst det känns att försöka ge sina barn bra mat hemma när de ändå får industritillverkad mat med konstiga tillsatser som chicken nuggets och annat skräp i skolan.
Nu har ju TV-programmet Matakuten äntligen gjort många uppmärksamma på problemen men ändå verkar inte mycket hända ute i skolorna.
Här i Oskarshamn är mindre än 1,5% av skolmaten ekologisk och nu står det i lokaltidningen att framöver kommer man köpa in ännu mer mat från utlandet i stället för att välja närproducerat. Åh, jag blir så arg och ledsen.
Varför satsas det så mycket pengar från kommunens sida på andra (jämförelsevis meningslösa) saker medan barnen, vår framtid, får stå tillbaka? Det är ju fullständigt tragiskt. Alla med något så när fungerande hjärna måste ju kunna räkna ut att bra mat är viktigt för barnens skolresultat och hälsa. Det är väl inget vi ska dra in på? Jag betalar gladerligen lite mer i kommunalskatt om jag vet att det går till ekologisk skolmat lagad från grunden.

Håller du med? Skriv då på Camillas matuppror som snart 30.000 andra människor redan gjort. Så här skriver Camilla Sparring:

"Jag anser att det är en mänsklig rättighet att svenska barn, sjuka och äldre varje dag skall få äta sig mätta på god mat, lagad med omsorg och nära dem som skall äta den. Det gagnar både vår hälsa och miljö om vi tillsammans kan bryta trenden mot industrimat inom storhushåll och i livsmedelsbutiker."

SNÄLLA skriv under. Ni vet väl om att dagens barn är den första generation som förväntas leva kortare än sina föräldrar? Knappast särskilt förvånande men väldigt sorgligt.

En ny upplevelse


Vi har precis kommit hem från vår första barnvagnspromenad i snö. Jag har varit lite orolig för hur vagnen ska funka när snön kommer men det var inga problem. Lite tyngre än vanligt bara men det är ju bra träning :-)
Alva tittade storögt på snön och jag tog av henne vanten så hon fick känna hur kall snön är. Hon var väldigt facinerad av detta vita, blöta, kalla.
Försökte ta lite foton men ni kan ju själva lista ut hur lätt det är när man inte kan sätta ifrån sig henne. Hon kan ju inte sitta ännu. Så det blev inga bra foton men här är ett iallafall.


Lussekatter och min bror


Jag blir så glad när min bror Alexander kommer förbi på en kopp kaffe så där spontant!
I går bakade jag lussekatter när han dök upp och han stannade under hela baket vilket var supertrevligt för att stå och rulla ut lussebullar är väl inte det roligaste man kan göra.
Jag körde än en gång min "du-borde-bli-lärare-kampanj" när vi pratade framtidsplaner, men det kan inte hjälpas att jag är tjatig - han skulle garanterat bli en helt fantastisk lärare. Han är lugn, tålmodig och rättvis.
Och när jag nu ändå är i farten och berömmer min bror måste jag tala om att han är så snäll och omtänksam jämt och vill alla väl. Jag är så glad att han finns <3
Det blir ingen bild på min bror för jag har inte frågat honom om lov så ni får nöja er med en bild på mina lussebullar :-)


Vinn juliga burkar!



Hos Fru Sätterlund kan ni tävla om ett set med härliga juliga kakburkar om ni är lite snabba. Dragningen är kl 12:00 den 23/11.

Träningstajm

Träningen idag gick kanonbra! Jag körde 30 svettiga minuter på crosstrainern och lite styrka för armarna efter det.
Crosstrainern på gymmet har något så smart som en liten hylla för tidning/bok och det var ju helt perfekt att placera tidningen Topphälsa där både för att hitta inspiration och för att tiden liksom bara försvann någonstans. Jag tänkte inte ens på att jag tränade och att det var jobbigt. Skönt.

Funderar på om jag ska önska mig en prenumeration på Topphälsa i julklapp. Gillar mixen i den tidningen för det är inte bara träning eller bara mat utan en blandning av detta + själens hälsa och annat kul och inspirerande.

Hjärtans goda


I går upptäckte jag att Nobless finns i form av hjärtan nu och det var jag ju självklart tvungen att inhandla till min älskling då. Men jag fick be honom gömma undan asken annars hade jag ätit upp allihop för honom ;-)

Recept: Saffransskorpor


De här saffransskorporna är helt gudomliga! De är både lättbakade och fantastiskt goda för att inte säja farligt goda... de är ju så små, slinker lätt ner en och annan under en dag. Hmm...
Just nu står en full glasburk i vårt kök. Till 1:e advent har jag nog fått baka minst en omgång till.

Saffransskorpor

100 g smält smör

2 pkt saffran, à 0,5 g

2 ägg

1 ½ dl socker

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 ½ dl grovhackade mandlar


Rör ihop smör och saffran. blanda i ägg, socker och mjöl blandat med bakpulver och nötter. Rulla ut degen i 3 längder, lika långa som plåten. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och dela i sneda bitar. Rosta dem i 175 grader ca 10-15 minuter, tills de fått en gyllenbrun yta. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar tills de svalnat (öppen lucka).


Lättstressad mamma

Den här veckan har det varit och är många inplanerade aktiviteter. Det är ju kul förstås för det mesta är helt självvalda roliga saker men samtidigt är det lite jobbigt på ett annat sätt. Jag känner mig lite småstressad trots att jag egentligen inte alls behöver det för jag hinner ju med. Konstigt vad "ostresstålig" man blir när man är föräldraledig. I allafall jag.

Idag har jag handlat, varit på utvecklingssamtal i skolan (sonen godkänd i alla ämnen, skönt), sålt skötbordet (äntligen lite yta i Alvas lilla rum), varit i stallet, bakat saffransskorpor (recept kommer), bloggat, plockat lite här hemma (bla rensat ur allt som var för smått i lilltjejens garderob) och naturligtvis gosat mycket med Alva.

Tavlan till Alvas rum har kommit idag också! Nu måste jag se till att få ordning i hennes rum till slut.

I morgon är det ingen öppen förskola eftersom ledarna är på utbildning :-(
Men jag ska iväg och träna i stället tänkte jag.

Julklappstips #1



MiaJi
 säljer härliga, unika smycken både till barn och vuxna. Bland annat kan hon göra smycken av ditt barns teckning (fast det kostar...).
Min personliga favorit av hennes smycken är de så kallade mantrorna på bilden här ovan. Man kan välja ett färdigt mantra och då kostar det just nu 500 kr (ordinarie pris 690 kr) eller också väljer man själv vad det ska stå på mantrat och då kostar det 790 kr.
25 november är sista beställningsdag om man vill vara säker på att få hem ett smycke med egen text innan jul (11/12 för färdiga smycken) så nu är det snabba ryck som gäller!

Bilder från MiaJi.


Paketkalender-tips


När jag var liten hade jag en broderad paketkalender med ringar där mamma knöt i små presenter varje dag i december fram till jul. Den innehöll luktsuddisar, klistermärken, fina pennor, mini-skrivblock och andra små roliga saker.
Den har sedan gått i arv så att även Felix haft den och den är nu undanlagd till Alva som kommer att få ha den om ett par år. Jag tycker det är himla mysigt med de små paketen och det är verkligen en utmaning att försöka hitta små presenter som barnen tycker om. Dessutom har det aldrig varit så enkelt att få upp sonen ur sängen på morgonen som då när han skulle få öppna en present innan skolan. Bara det kan vara skäl nog att ha en paketkalender till barnen.

Företaget Svensk Paketkalender drivs av tre kvinnor som gjort en affärsidé av föräldrars problem att hitta små billiga presenter till kalendrarna och i deras webbshop kan man köpa små, billiga saker lämpliga för en paketkalender och de tar inte ut någon fraktavgift.
Har man ingen paketkalender går det naturligtvis bra att köpa även denna i deras webbshop.

En annan webbutik på samma tema är Muntra Myran. De har ett fast fraktpris på 40 kr.

Bilder från Muntra Myran.

En liten tavla


Jag önskar att jag målade mera för det är ju egentligen jättekul! För ett tiotal år sedan tecknade jag väldigt mycket en period och målade en del akvareller. Sedan gick jag över till akryl men akrylen och jag kom aldrig riktigt överens.
Sedan dess har det bara blivit någon liten målning då och då genom åren och det här är en av dem. Jag målade den till min man 2006 och den står nu på en hylla i vårt kök.


Jag minns sommaren

Tiden bara springer iväg! Nyss hade jag jordens tjockaste mage och svettades i sommarsolen. Nu har jag en 4-månadersbebis och i morse hade brevlådan fryst så jag knappt fick upp den när jag skulle hämta tidningen.

Det finns naturligtvis ett par saker som står ut lite extra när jag tänker tillbaka på sommaren 2008 eftersom Fredrik och jag gifte oss och vårt andra barn föddes. Annars minns jag mest att jag var sjukskriven med ordinerat sängläge så jag tillbringade mycket tid i vår soffa medan grabbarna hittade på saker själva. Urtrist.

Lägger in några bilder från i somras för att påminna mig själv om att det faktiskt kommer en sommar igen även om den just nu känns långt borta. Fast den här gången längtar jag faktiskt inte lika mycket efter sommaren som jag brukar för under nästa år betyder sommaren också att det är dags för mig att gå tillbaka till jobbet och det är inget jag ser fram emot.

  
   


En sån där dag...

I går var en sån där dag då allt som kan gå fel gjorde det ungefär.
Det började med att jag skulle bada Alva. När jag hällt upp vatten i hennes badbalja, hällt i olja och tagit av lilltjejen stoppar jag ner henne i vattnet och hon smäller av ett sedvanligt leende när hon känner vattnet och så... bajsar hon. Jaha, bara att lyfta upp ungen och tömma ur vattnet och när jag sedan ska sätta tillbaka proppen i baljan för att fylla upp nytt vatten funkar det inte alls eftersom den är hal av olja och bara glider ur. Försöker torka av den men det hjälper inte. Skumt. Bara att inse att något bad blir det inte så jag duschar henne och om ni någonsin hållit i en naken blöt bebis med en hand så förstår ni att det inte är det enklaste man kan ge sig på.

Lite senare ska vi gå och handla och precis när jag fått på henne overall, mössa, vantar och tossor så kräks hon världens blaffa över min tröja, byxor och strumpor, golvet och sig själv. Jaha, bara att ta av sig alla kläder och på med nya, torka upp och så ska vi precis ge oss av - då börjar det spöregna. Men hallå!
Så vi tar av oss igen och väntar. Efter en stund slutar det regna och vi tar på oss igen. Precis när vi ska gå kommer värsta störtskuren igen. Men är det sant? Av med kläderna igen. Visst kan man gå i regnet men om man inte måste så avstår man ju helst.

Fast.. en del bra hände ändå denna dag. Vi åt god söndags-middag hos mina föräldrar, jag och Alva var hos en kompis och fikade och senare på kvällen hade vi 7 gäster som hälsade på innan de skulle med Gotlands-färjan hem till ön.


Sötnos med örndräkt



Sedan Alva fick den här fina IdaT-bodysuiten av min kusin Linnea har IdaT blivit en stor favorit här hemma och jag har köpt ett par till av samma modell. Tyget är så ljuvligt mjukt i dräkten! Tack Nea!

Jättevaggan


För ett par dagar sedan fick Alva prova att gunga för första gången och hon tyckte det var jättekul och skrattade högt, men det är inte så lätt att sitta i en bebisgunga när man bara är 4 månader.
Men i går när Alva och jag  var ute på promenad gick vi förbi lekplatsen vid Felix skola. Där har dom en så kallad "kompisgunga" som man kan gunga flera på. Bästa bebisgungan i världen ju, som en jättevagga att ligga och gunga försiktigt i. Kittlar dödsskönt i kistan tyckte Alva.

Filmkväll igen


I går kväll var jag och barnen ensamma när Fredrik jobbade kväll så då passade vi på att hyra en film. Det blev "Den magiska leksaksaffären" eller "Mr. Magorium's Wonder Emporium" som originaltiteln lyder.
Det är en stillsam film som innehåller alla ingredienser en mysig familjefilm behöver; en tillknäppt jurist som hittar tillbaka till sitt barnasinne, en ensam, udda liten kille som inte behöver vara så ensam mera , någon som lär sig att om man tror på sig själv händer magi och en förtrollande leksaksaffär som surar för att ägaren tycker att hans tid på jorden är över.
Dustin Hoffman gestaltar den excentriske affärsägaren Magorium och Natalie Portman tjejen som ska överta affären.

Det tråkigaste med filmen var att den var svenskdubbad, det gick inte välja bara svensk text. Det bästa var att den var vacker och faktiskt kändes lite magisk.

Syskonkärlek

  

Recept: Jessicas fisksoppa


Det här är min favoritfisksoppa, ett egenkomponerat recept som smakar supersmarrigt.
Det blir ca 3 portioner.

Jessicas fisksoppa

Smör

1 purjolök, det vita, i strimlor (eller ½ rödlök i strimlor/hackad)

3 dl vatten

½ dl vitt matlagningsvin

2 ½ dl matlagningsgrädde

3 tsk fiskbuljongpulver

1 msk tomatpuré

300 g lax i små tärningar (finns frysta påsar med detta)

Svartpeppar

1 dl frysta gröna ärtor (eller blandning ärtor/majs/paprika)

3 msk finhackad (fryst) dill
100 g skalade räkor (eller 1/2 burk kräftstjärtar)


Fräs purjolöken/rödlöken i smöret. Häll i vatten, grädde, vin och buljongpulver. Vispa och koka upp. Häll i tomatpuré, lax och svartpeppar. Koka i ca 8 minuter under lock. Tillsätt ärtor och dill och koka ett par minuter. Lägg i kräftstjärtarna/räkorna och låt dem bli varma.

Servera med vitlöksyoghurt och ett gott hembakat bröd.


Köpet blir en god sak

En god sak heter en tjänst som nu kommit till Sverige. Det har ett litet program man installerar i sin webbläsare och när man sedan handlar på olika webbplatser så skänker de webbaffärerna pengar till välgörenhet. Du väljer själv vilken organisation som ska få pengarna och på listan finns kända organisationen som Röda Korset, Barncancerfonden, Rädda barnen, Sjöräddningssällskapet, Frälsningsarmén, BRIS, Stockholms Stadsmission, Göteborgs Räddningsmission, Djurens Rätt, Naturskyddsföreningen, HRF och ett fyrtiotal andra. (FL-Net)
http://www.engodsak.se/

Charlotta Sandberg


Jag har verkligen fastnat för konstnären och textildesignern Charlotta Sandberg.
Mest känner man nog igen hennes verk från Sandbergs barntapeter i kollektionen Kaspar och Saga men när man får klicka runt på hennes webbsida förstår man att hon gör andra helt fantastiska saker också. Hennes tavlor är jättehärliga!

Hemma hos oss: Köket

Nu börjar det bli dags att visa upp ett av rummen hemma hos oss och jag tänker börja med att visa er vårt kök som vi renoverade vid den här tiden förra året. Klicka på bilderna för att se dem större.

  
De vackra blommorna fick jag av min man i går :-)


Alva 4 månader


Idag är det redan 4 månader sedan Alva föddes. Otroligt vad snabbt tiden går.

Städdags

Detta har varit en dag i städningens tecken. Jag avskyr verkligen att städa men jag avskyr ännu mer att ha det smutsigt hemma så det är bara att ta tag i det.

Jag är ganska säker på att det skulle kännas roligare att städa om jag hade lite städprodukter från Maison Belle. Man blir ju nästan sugen på att städa när man ser de här mysiga flaskorna, eller hur?
Precis som juldoften jag skrev om förut kan man köpa de här produkterna hos Cosas.

Städsaker från Maison Belle


Bild från Cosas.se.


Härlig barnbok och skön träning!


I går fick Alva en jättesöt barnbok. Den heter "Det var det fräckaste", är skriven av Werner Holozwarth och Wolf Erlbruch och handlar om en mullvad som en dag sticker upp huvudet ur sin håla och får en bajskorv (!) i huvudet.
Med den inledningen förstår ni ju själva att boken inte kan bli något annat än en succé.
Närsynt som mullvaden är ser han inte vem den skyldige är och han tillbringar sedan resten av boken åt att fråga olika djur om det var de som gjorde det. I slutet av boken får han sin hämnd på den fräcka bajsaren. Kiss- och bajshumor när den är som bäst :-)

På tal om något helt annat så gick träningen igår kanonbra! Jag cyklade en mil och körde en kort stund på crosstrainern. Skönt. Kände mig inte lika duktig när jag senare på kvällen köpte en stor påse godis. Jag har visserligen gått ner ungefär 18 kg sedan förlossningen men det är några envisa kilon kvar och de lär stanna där de är om jag fortsätter äta så mycket godis som jag gör nu. Fast gott var det!


Recept: Bröd från Hotell ett



Receptet på det här härliga mörka brödet kommer från nyöppnade Hotell ett här i Oskarshamn och hamnade via mamma (som bakade) på frukostbordet hemma hos oss (som åt). Jättegott!

1 liter lättfil
1/2 tsk salt
4 1/2 dl vetemjöl
2 dl havre- och vetekross
1 1/2 dl vetekli
5 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl rågsikt
2 dl vetegroddar
5 tsk bikarbonat
1 1/2 dl sirap (mörk brödsirap)

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fil och sirap.
Använd formar som du smörjt och bröat med ströbröd och fyll dem till 3/4 med deg.
Grädda i 175 grader längst ner i ugnen i 2 timmar. Lägg på folie över efter ca en timma.

Shoppat: Illustration till Alva!


Nu kunde jag inte hejda mig längre. Vi har länge pratat om att beställa en illustration till Alvas rum från Isa Form och nu är det gjort. Det blev "slottet på kullen". Ska köpa en ram på IKEA nästa gång vi har vägarna förbi också.

Bild från Isa form.

Skötbord till salu

Nu har jag lagt in en annons om vårt skötbord. Vi har ju haft två olika skötplatser och det var jätteskönt i början att slippa gå ner för trappen på natten för att byta men numera är Alva så stor att vi inte behöver göra några blöjbyten på nätterna så då fyller det liksom ingen funktion.

Fars dag


Tänkte bara titta in lite snabbt och visa den present Fredrik fick av sina barn i går på Fars dag. Visst är halsbandet fint? Jag hade gärna velat ha ett själv.



Nostalgi: Game & Watch pocketspel

Det finns några saker från min uppväxt som särskilt satt sig fast i mitt minne. Jag tänkte under den nya kategorin Nostalgi skriva lite om dem då och då. Ni som också är födda i mitten av 70-talet känner kanske också igen sakerna och tycker det är kul.



Först ut är Game & Watch spelen som ALLA hade.
Jag hade bara ett enda och det var Musse Pigg som skulle plocka ägg som fyra hönor värpte. Jag var värsta experten på det och jag minns exakt hur det lät och hur gummiknapparna kändes.
Sen var jag grymt avundssjuk på de som hade dubbelspelet Donkey Kong förstås. Å vad kul det skulle vara att få spela några av de där spelen idag!

Eller minns ni kanske några av de här?
* Octupus där en dykare ska hämta en skatt på botten av havet och akta sig för en jättebläckfisks tentakler.
* Parachute, fallskärmshoppare hoppar ut från en helikopter och måste fångas upp med en roddbåt.
* Fire,
några brandmän med ett brandsegel måste fånga upp människor som hoppar från ett brinnande hus.
* Snoopy Tennis. Snobben, Karl och Gullan spelar tennis
* Popeye. Olivia kastar ned mat från ett fönster till Karl-Alfred men denne måste akta sig för Brutus.
* Donkey Kong Jr. Junior måste ta sig förbi krokodilerna och befria Donkey Kong som är inlåst i en bur.

Tradera kan man köpa många av spelen om man vill återuppleva känslan!

Bilder från Game & Watch.

Ny webbshop



I går öppnade en ny webbshop. Jag hade ju naturligtvis tänkt blogga om detta i förrgår eller senast i går men det glömdes bort.
Det är Malin från bloggen CarlssonKarlsson som öppnat en inredningsbutik, Carlsson Interiör & Design. Jag har följt bloggen ganska länge och det ska bli kul att se hur butiken utvecklas. Det blir inte bara en webbutik utan så småningom öppnar hon också en vanlig butik i Åhus.
Jag har klickat mig runt lite och det ser lovande ut även om det än så länge är ett något tunt utbud men så är det väl i början.
Det är mycket i den grå skalan så den som är inne på svart/vitt får sitt lystmäte här.

Jag fastnade lite extra för Snickare Lunds ljusring. Den är i tre delar med plats för 4 värmeljus i varje så man kan ju ställa dem hur man vill. Var för sig (som adventsljusstake tex), ihop som en ring eller som en "mask". Finns i vitt eller ek, 650 kr/st.

Eget collage med bilder från Carlsson Interiör & Design.

Annorlunda skålar till jul

Sagaform har tagit fram ett par annorlunda serveringsskålar lagom till jul.
Den ena föreställer en julbock och den andra en ekorre, 139 kr respektive 109 kr hos favoritsaker.se.


Recept: Fläskfilépasta

Ett tips för fredagskvällen kommer här på en lättgjord och snabb allt-i-ett-rätt som man kan variera genom att byta ut vitlöksosten mot en ost med annan smak.



Fläskfilépasta
4 port

1 fläskfilé
salt, peppar
4 portioner pasta (tex penne eller spiraler)
1 burk vitlöksost (eller annan smak), ca 120 g
1 1/2 burk crème fraiche
Riven ost

Gör så här:
Koka pasta och häll den i en ugnssäker form. Skiva filén och bryn den i smör, salta och peppra.
Vispa ur stekpannan med dessertosten och crème fraichen.
Lägg filéskivorna ovanpå pastan i formen och häll över såsen. Strö över ost.
Tillaga i 175 grader i ca 15 minuter.

Servera med en god sallad och ev. salladsdressing.

Fikadags

Jag bara äääääääääälskar de härligt mjuka leksaksbakelserna från Bombadill. Ni har väl alla sett dem vid det här laget men jag måste ändå göra ett inlägg om dem, de är ju helt fantastiska. Synd att Alva är för liten för att uppskatta dem annars hade jag nog gjort ett helt café åt henne på hennes rum där vi kunde sitta och fika hela dagarna, hehe.



Bild från Bombadill.se.

Stora tjejen

I dag var jag på BVC med Alva för vägning och mätning. Den lilla tjejen har blivit stor och är nu 62 cm lång (sa hon... fast jag ser nu att hon skrev 64 cm i boken... hmm) och väger 6320 g. Precis lagom tjock och go!

Vi var på öppna förskolan också och det var kul. Jag har börjat pyssla en liten tygfigur till Alva. Jag tror den kan bli fin.
Jag trodde verkligen inte att öppna förskolan var något för mig innan jag hade varit där första gången men jag hade sååå fel, det är faktiskt jättekul. Det är kul att träffa andra mammor (och en och annan pappa), ta en fika, pyssla lite och så är det roligt att se de äldre barnen och vad de lärt sig för man vet ju att Alva snart också kan de där sakerna. Man märker att de stora barnen (7-8 månader) är mycket "vildare". De rullar omkring på golvet och sträcker sig efter saker och Elmo har kommit upp med både fram- och bakänden samtidigt nu så han lär sig nog krypa snart.

Konstigt vad snabbt tiden går. Alva är inte alls någon av de minsta bebisarna längre som hon var när vi började gå dit.
Ibland känns det som det går alldeles för fort. Innan man vet ordet av är man väl tillbaka på jobbet och Alva kan gå och får börja på dagis. Usch. Vill inte alls tänka på det. Kvinnofälla? Vilken bullshit. Jag önskar verkligen att jag hade ekonomiska möjligheter att stanna hemma med våra barn forever eller åtminstone bara jobba halvtid men tyvärr har jag inte det. Bara att inse.

Julgransmatta



Jag brukar köpa något nytt julpynt varje år och nu har jag blivit sugen på en ny julgransmatta.
Man är ju hyfsat trött på de gamla klassiska gjorda av juteväv med tryckta tomtar på som ser ut som om dagisbarn gjort dem. Ok, de kanske har sin charm på sitt sätt men ändå...
Min favorit är faktiskt den billigaste, från Rusta. Vilken tycker ni är finast?

1. Rusta, 100 cm, grå filt med snöflingor, 79 kr (finns i flera färger)
2. Inreda.com, 150 cm, 100% ull, 1530 kr, En Gry og Sif
3. Designonline.se, 90 cm, Bomull/lin, 395 kr, Rotor (finns i flera färger)
4. IKEA, 94 cm, grå med belysning, 299 kr
5. Klippans yllefabrik, saknar uppgifter om återförsäljare etc.

Bild: Eget collage med bilder från respektive köpställe, se ovan.


Aj aj aj

Idag har jag ont i min nacke och min högeraxel. Troligen en kombination av träningsvärk och mitt vanliga onda från min "musarm".

Fredrik och jag var ju och tränade i tisdags, första gången på jääääääättelänge som jag tränar. Vi var på Scaniagården och det var superfräscht där nu sedan de renoverat. Bara massa nya maskiner och kanonbra löpband och annat.
Vi tränade ju på sjukhuset (där jag jobbar) förut men sen bestämdes det att man inte ska få ta med familjemedlemmar längre dit bara för att en person misskötte det.
Eftersom det är urtrist att träna själv stannade min träning då av men nu får jag träna på Scaniagården för 150 kr/halvår! Så suveränt. Och Fredrik tränar gratis där trots att han inte är anställd av Scania direkt.
Hejdå sunkiga sjukhusgymmet!
Hur som helst var det kul att träna igen men jag känner som sagt av det trots att jag mest körde på cykel och crosstrainer och bara yttepyttelite styrketräning.

Sen igår var jag i stallet och ansträngde armen med mockning, borstning och ridning (med tanke på att Legenden bara gått rakt fram i skogen och knappt det sedan jag var inte ens igenom halva min graviditet så gick det faktiskt hyfsat i paddocken. Han var stel förstås men ändå över förväntan.).
Ovanpå detta har Alva varit supergnällig ett par kvällar nu och jag har fått bära och bära och bära för att få henne att sova.
(Hon skrek 40 minuter oavbrutet när jag var i stallet... hon är så trist mammig).

Så, nu har min nacke fått vad den tål.

En vanlig dag

Alva tänkte idag berätta om sin gårdag i bilder. Det går att klicka på bilderna för att få dem större.


08:40 Jag vaknade vid 8-tiden idag och nu har jag tagit ett morgonbad. Mysigt.
08:49 Vilket trist väder det är i dag mamma.
08:57 Mmm... den första av dagens riktiga höjdpunkter. Frukost.
09:32 Om McCain vinner över Obama ska jag äta upp den här tidningen. Fast det kan hända att jag gör det ändå för den ser rätt god ut.


09:43 Lekstund på filten. Jag övar på att vända mig.
10:16 Mamma sjunger för mig varje dag. Det tycker jag om. Och så pussas vi såklart.
10:32 Jag läser
10:46 Har precis ätit dagens andra mål mat och tar 5 minuters powernap.


11:11 Dags för blöjbyte. Jag gillar att ligga på skötbordet och titta på fiskmobilen som hänger där.
11:17 Mamma och jag ger oss iväg ut på en promenad
12:19 Vi har gått en lång runda i skogen och på väg tillbaka hem träffar vi tre hästar
12:56 Det här är den tredje ekorren under vår promenad idag



13:29 När vi kommer hem äter jag igen och sen vaknar pappa, han har jobbat i natt
14:01 Morbror Alexander ringer och undrar om vi vill komma över på en fika. Det vill vi. Men jag är gnällig och äter igen fast jag åt nyss. Inte ens mormors vovve är kul när man är hungrig.
14:37 När vi kommer hem igen har brorsan kommit hem från skolan. När vi sagt hej får jag mat igen...
16:19 Mormor har kommit hem till oss vid 15-tiden. Hon var hos mig när mamma och pappa åkte till gymmet och tränade tillsammans. Det tog bara en liten stund innan jag insåg att min mamma övergivit mig och då grät jag. Fast sen somnade jag 20 minuter innan jag fortsatte gråta tills min mamma kom hem igen.
Äntligen får man tröst och mat hos mamma (det är ju faktiskt lite mer än 1 timme sedan jag åt sist!).


16:54 När mamma duschat och jag varit hos pappa en stund (och gråtit för att min mamma övergivit mig igen) är det pappas tur att duscha och jag får sitta i min babysitter och titta på när mamma lagar mat.
17:09 Pappa spelar gitarr för mig. Det älskar jag.
17:42 Jag vill också lära mig att spela gitarr.
17:55 Jag sitter en stund och myser i pappas knä. Jag har precis fått mat så jag är nöjd och glad.


18:37 Busar med pappa.
20:07 Nu har jag ätit igen och fått på pyjamas. Pratar en stund med brorsan.  Pappa går till jobbet.
22:00 Efter flera amningar och när mamma burit omkring på mig länge och väl somnar jag. Godnatt.

Så kan ett bebisliv se ut under en dag.
 

Skimmer


För ett par dagar sedan fick jag en liten present av min mamma när hon hade varit på IKEA. Ljusstaken Skimmer i munblåst glas. Visst är den fin? Formgivaren heter Anna Efverlund.

Bild från IKEA.

10% på yllefiltar!



Just nu är det 10 % på alla yllefiltar från Klippans Yllefabrik hos DesignOnline.
Finns i många färger och mönster. Den filt ni ser på bilden kallas "Ranka", är designad av Lotta Glave och finns i tre färger.

Bild från DesignOnline.

Vardagslyx



Vardagslyx behöver vi alla och den behöver inte vara kostsam.
Här kommer några tips som sätter guldkant på tillvaron.

1. Tänd ett härligt doftljus när du läser morgontidningen
2. Baka något gott (eller köp något i bageriet) till eftermiddagsfikat
3. Ta ett varmt skumbad och ett glas vin
4. Duka upp en lyxig frukost att avnjuta tillsammans med någon du tycker om
5. Öppna en ny förpackning kaffe och andas in den ljuvliga doften, mmm....

Bild från Mixin där doftljusen finns att köpa.

Min duktiga tjej

Idag har Alva lärt sig att vända sig från rygg till mage!


En vacker sak för ditt hem blir en god handling för barn



Rädda barnen har startat en webbshop där några av Sveriges mest framstående formgivare har tagit fram produkterna som säljs. Genom att köpa dessa får du inte bara en snygg sak till ditt hem utan bidrar alltså till Rädda Barnens kamp för barns rättigheter.

Jag frågade mig själv i ett tidigare inlägg vilken design som egentligen är nödvändig och här har vi ju svaret!

Min personliga favorit i shoppen är de två illustrationerna på bilden ovan. Det är Chassandra Rodin som är upphovsmakerska till dessa.


Mina underbara cupcakes!



Tanken är ju att jag ska visa upp mitt hem för er också men jag kan ju inte visa er allt på en gång - måste ju hålla er lite på halster ;-)
Så, jag tänkte börja så smått med lite detaljer från mitt kök. Ni har ju redan fått se tavlan vid köksfönstret och vår köksklocka och här följer nu mina två urhärliga porslins-cupcakes (tror det är glassformar egentligen) som är inhandlade på Village i somras (fick dem av min snälla man!). Jag fullkomligt älskar cupcakes i alla former och dessutom tycker jag mycket om färgerna på de här underbaringarna.
De här står på en hylla på väggen mittemot Lindgren-tavlan. På samma hylla står också en liten tavla som jag målade till min man för ett par år sedan. Den får ni se en annan dag :-)

Och så måste jag ju passa på att länka till en härlig blogg som skrivs av Eva Blixman. Fantastiska foton på otroligt konstfulla cupcakes! Missa inte.


Följ min blogg med bloglovin

Tävla om keramik från Gerbera



Jag är med i en tävling hos Designtjejen där jag tävlar om en sånt här fint durkslag från Gerbera keramik. Det är en tävling i samarbete med Casual Living. Var med ni också vet jag!

Bild från Designtjejen.

Recept: Peo's paj

Recept paj

Igår kväll hade Felix en kompis som sov över här och de fick dela på en pizza vilket gjorde att Fredrik och jag fick en hel paj för oss själva att dela på när han kom hem från jobbet. Lite tända ljus, god mat och... en mycket trött man och en inte alls trött bebis. Härlig kombo.

Min mammas man Peo står bakom det här receptet på min favoritpaj med bacon och purjolök som vi alltså åt igår.
Jag serverade med sallad och en vitlökssås gjord på turkisk/grekisk yoghurt, pressad vitlök, salt och peppar (+ev lökpulver, chilipulver, olivolja, citron om man vill).

Peo's paj

Deg:

100 g smör, smält och låt svalna något

2 ½ dl vetemjöl

1/5 tsk bakpulver

1/5 tsk salt


Blanda de torra ingredienserna och rör ner i kastrullen med det smälta smöret. Arbeta ihop snabbt. Platta genast ut i osmord form och kläm upp på kanterna också. Förgrädda i 200 grader, 10-15 minuter.


Fyllning:

2 stora purjolökar (jag brukar bara ha 1 stor)

1 paket bacon

Ca 2 msk smör

3-4 dl riven, lagrad ost

3 ägg

3 dl mjölk

Salt

Svartpeppar


Fräs purjo och bacon i smör ca 5 minuter. Lägg 1/3 av osten i det förgräddade pajskalet. Bred ut purjo-baconfräset och slå på en smet av ägg, mjölk och 1/3 av osten och lite salt och svartpeppar. Toppa med den sista osten. 200 grader, 30-40 minuter.


Hon har fått pappas ögon...


Höstpynt


Så här fint har min mamma det utanför sin ytterdörr.


2 mässor i en smäll

Stockholmsmässan

7-9 november är det dags för 2 olika mässor i Stockholm som jag väldigt gärna skulle velat besöka; "Allt för hälsan" och "Det goda köket".

"Det goda köket"
Kändisar, provningar, matskolor, kaffeskolor, bakning, tävlingar och mycket mycket mer kommer att visas under mässans tre dagar. och dessutom ska bästa matbloggspriset delas ut.

"Allt för hälsan"
Föreläsningar, prova-på-aktiviteter, demonstrationer, böcker mm. Du kan testa ditt blodtryck, mäta ditt kroppsfett, äta ekolgisk mat mm.

I rättvisans namn ska man väl berätta att ytterligare en mässa pågår samtidigt även om just den inte intresserar mig - Scandinavian boatshow. Man kan köpa kombi-biljett till alla tre mässorna.


RSS 2.0