Recept: Jessicas bröd


I tisdags bakade jag mitt absoluta favoritbröd. Det är ursprungligen ett recept från Coop tror jag men jag har modifierat receptet en hel del under ett par år så man får nog ändå kalla det för "mitt".
Jag gör inte likadant någon gång ska väl tilläggas men så här gjorde jag i tisdags:

Jessicas bröd

2 limpor


4 dl fiberberikade havregryn
10 dl lantbrödsmjöl (ibland har jag 5-6 dl vetemjöl special + 4-5 dl grovt mjöl av något slag)
2 dl krossade linfrön
2 dl grovhackade valnötter
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl fyrkornskross (Saltå kvarn) + 4 dl vatten
8 dl mild yoghurt
1/2 dl acaciahonung

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Låt fyrkornskrossen koka i vattnet i knappt 10 minuter (på ganska låg värme). Rör ner yoghurten i fyrkornskrossen och häll sedan allt i bunken med de torra ingredienserna. Tillsätt honung.
Smörj 2 avlånga bakformar, rymd ca 1 1/2 liter, och ströa med (grovt) mjöl. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp limporna och låt dem svalna under bakduk.

När brödet kallnat brukar jag skära upp det i skivor och frysa in det och sedan tar jag bara upp några skivor i taget. Som allt bikarbonatbröd är det bara gott ett par dagar när man tagit det ur frysen så man ska inte ta upp för mycket på en gång.

Brödet går att variera genom att blanda i rivna morötter, hackade hasselnötter, torkade aprikoser i små bitar, rivet äpple, russin mm.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0