Recept: Grekisk pyttipanna
Vi var ju, som sagt, bjudna hem till mina föräldrar i går kväll vilket var jättetrevligt. Tyvärr var min lillebror inte hemma eftersom han åkt till flickvännen i Härnösand (saknade dig brorsan!).
Vi blev bjudna på Grekisk pyttipanna. Jättesmarrigt.
Grekisk pyttipanna
6 port
1 kg fläskfilé i strimlor (eller kycklingfiléer)
Marinad till fläskfilé:
3 - 4 pressade vitlöksklyftor, pressade
1 - 1 1/2 dl (raps-)olja
1 ½ tsk sambal oelek
2 msk soja
½ -1 msk mald ingefära
salt
svartpeppar
Tillbehör:
1 kg potatisar
1 gul paprika, i strimlor
1 röd paprika, i strimlor
2 klyftade rödlökar
(ev. färska champinjoner i bitar)
3 skivade tomater
Ca 150-200 g smulad fetaost
Vitlökssås:
2 burkar crème fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
pressad lime eller citron
Svartpeppar
Salt
Örtkrydda
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke eller plastpåse.
Skär fläskfilén i skivor eller strimlor och lägg i marinaden minst 6 timmar, gärna över natten.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt stå kallt till serveringen.
Skala potatisen och skär den i klyftor. Om man vill sätta in hela rätten samtidigt i ugnen är det bra att förkoka potatisen ca 5 minuter i kastrull. Annars får man sätta in potatisen i ugnen en stund före man blandar i det övriga.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en långpanna. Häll över köttet och marinaden och rör om.
Strimla rödlök, paprika och tomater efter tycke och smak. Lägg grönsaker ovanpå potatis- och köttröran. Ställ långpannan i mitten av ugnen tillaga i ca 25-30 minuter.
Lägg tärnad eller smulad fetaost över den varma gratängen.
Servera med den kalla såsen och en god sallad.
Om man vill går det även bra att använda kycklingfilé.
Saknar dig med syrran, hoppas vi ses på fredag då jag är hemma (kommer hem på torsdags natten)!